5 Μαΐ 2015

Teachers 4 Europe

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Teachers 4 Europe, οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δ.Σ. Μπατσίου, Άνδρου, συμμετείχαν στο πρόγραμμα με θέμα «Ταξιδεύοντας με νεράιδες». Στόχος του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο σεβασμό της πολιτιστικής πολυμορφίας και της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από παραμύθια της Ευρώπης. Οι μαθητές ξεκίνησαν ένα «παραμυθένιο ταξίδι», στα μονοπάτια των κρατών μελών της Ένωσης, συναντώντας μάγισσες, γίγαντες, λύκους, ζώα που μιλούν, παράξενα δάση, χρυσά βασίλεια, πρίγκιπες και βασιλοπούλες. Όταν έφτασαν πια στο τέλος της διαδρομής, κατάλαβαν πώς «οτιδήποτε βλέπεις μπορεί να γίνει παραμύθι και μπορείς να βγάλεις μια ιστορία από οτιδήποτε αγγίξεις».
Η Ένωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ανήκουμε σε ομάδες και να δημιουργούμε ένα χώρο ελευθερίας, χωρίς εσωτερικά σύνορα. 
Μέσα από τα παραμύθια ήρθαν σε επαφή με πολιτισμικά στοιχεία των κρατών μελών, έμαθαν για τα σημαντικότερα μνημεία, είδαν εικόνες, άκουσαν παραμύθια από την καθεμιά, ταξίδεψαν, έπαιξαν και χόρεψαν στις μουσικές της κάθε χώρας.
Έφτιαξαν μαριονέτες, δακτυλόκουκλες, γλυκά, ηχογράφησαν παραμύθια της Ελλάδας, έγιναν μικροί δημοσιογράφοι, ρωτώντας τους παππούδες και έγιναν οι ίδιοι οι ήρωες των παραμυθιών.


Παραμύθια που ξέραμε
Ζωγραφίζοντας το μύθο της Ευρώπης.

Γιατί είναι σημαντικό να ανήκουμε σε ομάδες.
Αναζητώντας τη Γερμανία στο χάρτη.
Μαριονέτες
Δακτυλόκουκλες
Το σπιτάκι του Χάνσελ και της Γκρέτελ.

Γιατί είναι σημαντικό η Ελλάδα να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναζητώντας την Αυστρία.
Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες. Μοίρασαν μόνα τους ρόλους και παρουσίασαν στη Β’ τάξη του σχολείου το παραμύθι της Αυστρίας.
Όταν μας συνεπήρε η μελωδία του «μαγεμένου αυλού».
Ο γάμος της βατραχίνας».
Αναζητώντας τη Γαλλία στο χάρτη.
Χορεύοντας βαλς.
Κατασκευάσαμε παπάκια και χορέψαμε στη «λίμνη των κύκνων».
«Τι θα γινόταν αν…»
Αναζητώντας την Ιρλανδία στο χάρτη.
Μεταμορφωθήκαμε σε γίγαντες.
                                                        

Γράψαμε στα χέρια μας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναζητώντας την Ιταλία στο χάρτη.

Φτιάχνοντας με πλαστελίνη τον ταξιδευτή από το «Βασίλειο της τύχης».


Ζωγραφίζοντας γίγαντες.

Αναζητώντας την Ισπανία στο χάρτη

Παίζοντας το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στην αυλή του σχολείου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου