7 Οκτ 2013

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ"

Μία μοναδική παράσταση παρακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Μπατσίου, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Γαυρίου, τον Υπηρέτη δύο αφεντάδων, έργο του Ιταλού συγγραφέα Γκολντόνι (1707-1793) .


Το θέμα να υπηρετείς δύο αφεντικά είναι από μόνο του εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο. Για έναν ιδιοφυή συγγραφέα, όπως ο Γκολντόνι, είναι "βούτυρο στο ψωμί του", για να δημιουργήσει άφθονες κωμικές καταστάσεις. Παρ' όλα αυτά, ο Ιταλός συγγραφέας έχει καταφέρει να αξιοποιήσει με φαντασία μεγάλη το εύρημα αυτό, βάζοντας τον Τρουφαλντίνο να γίνεται υπηρέτης δύο αφεντάδων, που όχι μόνο γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά και που ζουν ένα μεγάλο ερωτικό δράμα. 



Ο Φλορίντο και η Βεατρίκη ερωτεύονται παράφορα. Ωστόσο, ο αδερφός της Βεατρίκης δε συμφωνεί με το ρομάντζο αυτό και συγκρούεται. Μετά από έναν άγριο καυγά, ο Φλορίντο μαχαιρώνει τον αδερφό της αγαπημένης του και τον φονεύει (όπως κι ο Άμλετ τον πατέρα της δικής του αγαπημένης, της Οφηλίας). Ο δολοφόνος εγκαταλείπει το Τορίνο, για την Βενετία, προκειμένου να γλιτώσει τις συνέπειες του εγκλήματός του. Και η Βεατρίκη ντύνεται άντρας και προσποιείται τον αδερφό της. Πηγαίνει κι αυτή στην Βενετία, για να βρει τον αγαπημένο της και να του πει πόσο τον αγαπάει. 


"Τυχαίνει" λοιπόν και οι δύο ερωτευμένοι να προσλάβουν τον ίδιο υπηρέτη, τον συμπαθή, αλλά ανεύθυνο Τρουφαλντίνο. Αυτός, εκτός του ότι κρατάει- όπως είναι εύλογο- μυστικό και από τα δύο αφεντικά του ότι δουλεύει και για κάποιον άλλο παράλληλα, με τις γκάφες του προκαλεί τόσα μπερδέματα και παρεξηγήσεις, που κοντεύει να τους στείλει στην αυτοκτονία. Φυσικά, τρώει και ξύλο από τους αριστοκράτες, που έχουν το δικαίωμα να χτυπούν τον απλό ανθρωπάκο. Όμως, ο υπηρέτης δύο αφεντάδων τα βγάζει πέρα και στο τέλος θριαμβεύει, έστω και αν όλοι τον κυνηγούν. 


1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτικη δουλεια!!τους συναδερφικους χαιρετισμους απο Καβαλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή