7 Φεβ 2012

7 Φεβρουαρίου - Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου

Το Διαδίκτυο είναι ένας θαυμαστός κόσμος, όπου όλοι μπορούν να μάθουν απ’ όλους. Οι τεχνολογικά ενήμεροι νέοι μπορούν να διδάξουν τους μεγαλύτερους να χειρίζονται τις νέες τεχνολογίες, ενώ οι γονείς και οι παππούδες μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, ώστε οι νεότεροι να προσέξουν τις παγίδες στο Διαδίκτυο όταν «σερφάρουν». Αυτό είναι και το μήνυμα του φετινού σποτ για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2012, στις 7 Φεβρουαρίου, με κεντρική θεματική τη σύγκλιση των γενεών και με το σύνθημα «Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!». Δείτε το σχετικό βίντεο στην κεντρική μας σελίδα ή στο σύνδεσμό μας http://saferinternet.gr/index.php?objld=Category17&parentobjld=Page15, από όπου μπορείτε και να το "κατεβάσετε".







«Ανακαλύψτε τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!»

Στις 7 Φεβρουαρίου θα εορταστεί για 9η συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day). Η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE , με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Saferinternet.gr, εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.

Για τον φετινό εορτασμό ο διοργανωτής INSAFE επέλεξε το θέμα της διασύνδεσης των γενεών και της ανταλλαγής γνώσης μεταξύ τους, με στόχο να ενθαρρυνθούν οι χρήστες, μικροί και μεγάλοι «να ανακαλύψουν τον ψηφιακό κόσμο μαζί… με ασφάλεια!»

Με το σύνθημα αυτό, το INSAFE καλεί όλους, είτε είναι 5, 40 ή 75 ετών, είτε χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο μια φορά το μήνα, είτε καθημερινά, είτε ακόμα και καθόλου, να έρθουν κοντά για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να μάθει ο ένας από τον άλλον, και να συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του στην προάσπιση της ασφάλειάς μας στους διαδραστικούς κόσμους. Όλοι μπορούν και πρέπει να παίξουν το δικό τους ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά μας θα μπορούν να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο με σύνεση και με ασφάλεια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ίσως το Διαδίκτυο να μην ήταν και τόσο συναρπαστικό αν δεν υπήρχαν τόσα παιχνίδια σε αυτό αλλά και αν δεν είχαμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πολύ εύκολα, γρήγορα και με χαμηλό κόστος την αγαπημένη μας μουσική, ταινίες, βιβλία και άλλου είδους ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε λοιπόν τα είδη των online και offlineπαιχνιδιών και δίνουμε μερικά χρήσιμα tips. Όσο για τις ταινίες και τη μουσική...το κατσάδιασμα είναι αναπόφευκτο. Διάβασε στην ενότητα τι είναι παράνομο και τι όχι και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες του παράνομου downloading.

Σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρέπει να προσέχεις τρία πολύ βασικά πράγματα:

  • Πρέπει να είσαι επιφυλακτικός στην επικοινωνία που πραγματοποιείς με τους συμπαίκτες σου σε online παιχνίδια. Φρόντισε να προστατεύεις τα προσωπικά σου δεδομένα όσο το δυνατόν καλύτερα.

  • Μερικά παιχνίδια ενδεχομένως να έχουν περιεχόμενο που να σε ενοχλεί και που ενδεχομένως είναι ακατάλληλο για την ηλικία σου. Συμβουλεύσου τους γονείς σου πριν αγοράσεις κάποιο παιχνίδι. Έτσι, θα είσαι σίγουρος / η ότι το παιχνίδι θα είναι κατάλληλο για σένα και πολύ διασκεδαστικό! Σκέψου: όταν οι ίδιοι οι κατασκευαστές του παιχνιδιού ενημερώνουν για το περιεχόμενο για να σε προστατεύσουν, κάποιο λόγο θα έχουν !


Παρενόχληση

Πολύ πιθανόν θα έχει τύχει σε εσένα ή σε κάποιο φίλο / η σου να έχετε δεχθεί ένα απειλητικό ή προσβλητικό μήνυμα, να δείτε ένα βιντεάκι σας όπου τρώτε μια μεγαλοπρεπή τούμπα, να δείτε μια παραλλαγμένη φωτογραφία σας online. Μπορεί ακόμη να σας έχουν υποκλέψει τους κωδικούς για το profileσας ή να έχουν φτιάξει ένα ψεύτικο προφίλ για να διαδώσουν φήμες εις βάρος σας.

Όλα τα παραπάνω είναι περιστατικά ηλεκτρονικής παρενόχλησης και όσο αστεία και αν είναι για αυτόν που έκανε τις ενέργειες ή για τα άτομα που είδαν π.χ. μια παραλλαγμένη φώτο ή ένα «αστείο» βίντεο, δεν φαίνονται καθόλου χιουμοριστικά σε αυτούς που εξευτελίζονται ή περιθωριοποιούνται λόγω των ενεργειών αυτών. Διάβασε στην ενότητα αυτή μερικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την ηλεκτρονική παρενόχληση.

Κλοπή ταυτότητας
Κλοπή ταυτότητας στο Διαδίκτυο ονομάζεται η πρακτική του να χρησιμοποιεί κανείς την εικονική ταυτότητα ενός άλλου ατόμου χρησιμοποιώντας τον όνομα χρήσης και τον κωδικό πρόσβασής του σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες. Σκοπός όσων επιχειρούν κλοπή ταυτότητας μπορεί να είναι ηοικονομική εξαπάτηση αλλά και ο εξευτελισμός ή η διάδοση φημώνγια ένα άτομο στο διαδικτυακό του περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ψεύτικα προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούνται για να εξευτελίσουν κάποιο άτομο στους πραγματικούς και εικονικούς τους φίλους.

Το ήξερες;
Άν σου κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης στο Facebook ή το MSN/Hotmail ακολούθησε τους παρακάτω συνδέσμους: (για το Facebook) http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=account_hacked και (για το MSN/Hotmail αναζητάς τον όρο "hacked") https://support.live.com/eform.aspx?productKey=wlid&ct=eformts&scrx=1

πηγή: www.saferinternet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου